El passat 9 de gener de 2012, PIME Andorra va tenir una reunió al Ministeri de Justícia i Interior.
Per part del Ministeri hi van assistir el M.I. Sr. Marc Vila, Ministre de Justícia i Interior, i el Sr. Xavier Espot,Secretari d’Estat d’Interior i per part de la PIME el Sr. Marc Aleix, President, i la Sra. Roser Farré, Directora de dita entitat.
El Sr. Marc Aleix va presentar als assistents alguns dels inconvenients del codi laboral, temes que ja s’havien tractat en reunió de Junta.
Aquests són:
- La petita empresa és la que més fidelitza el treballador i el tracta millor i té empleats amb molta antiguitat. Quan hi ha problemes, li toca pagar el màxim a l’empresari.
- Es parla que a Andorra el comiat és lliure. Al nostre entendre, és tot menys lliure.
- La llei sembla només pensada per la gran empresa.
- Necessitat de dos testimonis, com a mínim, per a fer qualsevulla notificació (en període de crisi ningú vol agafar la responsabilitat de ser partícep d’un possible comiat).
- En el cas de l’Art. 89 d) extinció del contracte per incapacitat de l’empresari; sempre són els Tribunals qui hauran de decidir, puix el treballador preferirà invocar el frau per a retenir indemnitzacions.
- Art. 91 c) Comiat per causes objectives.
El comiat no pot afectar més d’un 10% de treballadors de cada centre de treball durant un període de sis mesos.
Exemple: un empresari que té cinc empleats, fa un comiat d’un 0,5%?
- Si hi ha una baixa per accident laboral, l’empresari ha de pagar les vacances que es fomenten durant el temps de baixa, encara que la baixa duri molt temps (tres anys). No s’entén el sistema, donat que la CASS paga tots els mesos de baixa.
- Si existeix una invalidesa, l’únic recurs que té l’empresari és anar a la Batllia i sempre són despeses per al petit empresari.
- Entre la Llei de la CASS i el Codi Laboral hi ha contradiccions i buits jurídics i en cas de dubte, el resultat és sempre a favor de l’operari.
- En les grans empreses és bastant fàcil moure els treballadors i això, la petita empresa no s’ho pot permetre.
- Quan hi ha problemes econòmics, les grans empreses es fusionen…s’agrupen… Tenen moltes més possibilitats que les petites.
Exemple: Un petit empresari està obligat a fer obres a causa d’un informe de sanitat i ha de tancar el restaurant. Si no vol aplicar l’Art. 43 (Suspensió de contracte) ja que no vol deixar els empleats sense salari, que pot fer si els seus empleats no accepten d’anar a treballar a l’empresa d’un soci? Només té una solució: pagar perquè no facin res. És genial, sobretot quan hi ha problemes econòmics.
- El resultat és que molts petits empresaris prefereixen no agafar més personal i fer-ho com puguin.
- En cas que hi hagi problemes, el petit empresari, moltes vegades, no es pot permetre econòmicament anar als tribunals.
- No és lògic que s’hagi d’esperar la interpretació dels Tribunals per a resoldre buits jurídics o disfuncions.
Després de l’exposició el Sr. Aleix va afegir que el còmput de les hores treballades (40 hores setmanals) s’hauria de fer contemplant l’especificitat de cada empresa i que empresari i assalariat poguessin pactar els horaris .
El M.I. Sr. Marc Vila està completament d’acord en que la llei del Codi Laboral té molts buits i que s’ha de revisar; també apunta que un dels seus propòsits és poder modificar-la abans d’acabar aquest any.
El Sr. Marc Aleix comenta que s’hauria de fer més formació pels professionals de l’hoteleria i que aquesta durés entre 2 i 3 mesos, tot aprofitant les instal•lacions del Lycée Comtes de Foix.
L’últim punt que es va tractar fou la referent a la Llei 34/2008; el Sr. Aleix va concloure que aquesta no funciona i a més, en molts dels sectors no aporta res.
El M.I. Sr. Marc Vila es va comprometre a revisar la Llei del Codi Laboral abans de final d’any i alhora va comentar que la situació actual està al límit i que entre tots hem de poder remuntar aquest País.
dimecres, de febrer 22, 2012
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada