dijous, d’octubre 06, 2011

El Govern reduirà 100 euros la cotització dels autònoms

El consell de ministres va aprovar ahir les mesures relacionades amb la Seguretat Social a les quals Demòcrates per Andorra (DA) s’havia compromès durant la campanya electoral: la rebaixa de la cotització dels autònoms i donar una solució als estudiants majors de 25 anys i als desocupats sense cobertura sanitària.
Els treballadors per compte propi que compleixin els requisits marcats per la legislació pagaran un 25% menys del que han d’abonar ara. En xifres absolutes s’estalviaran 100 euros, ja que la quantia es rebaixarà dels 398 euros actuals a 298. També s’impulsen règims especials per garantir la cobertura sanitària dels estudiants d’entre 25 i 30 anys i per a persones sense feina. Els primers hauran de fer una aportació de 51 euros mensuals a la Seguretat Social. Els desempleats hauran d’abonar 92 euros al mes però tindran drets extra, com ara que la cobertura serà per a ells i per als beneficiaris que puguin tenir.
Les tres mesures faran part d’un projecte de llei de modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que també inclourà actuacions d’estalvi sanitari que es podrien concretar en la reunió del consell de ministres de la setmana vinent. L’objectiu de l’executiu és que el projecte de llei s’aprovi “abans del desembre”, segons va comentar el portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. La previsió de l’executiu és que les tres mesures aprovades suposin que la CASS deixi d’ingressar 1,2 milions d’euros. Però el Govern preveu que aquesta xifra es pugui recuperar amb les mesures d’estalvi que també inclourà el projecte de llei.

Els requisits
Qualsevol treballador autònom que estigui en els primers dos anys d’activitat es podrà beneficiar de la rebaixa. Per als que tinguin més anys de trajectòria la legislació fixarà uns barems de beneficis i facturació. Si es tracta d’autònoms del sector dels serveis empresarials i professionals podran acollir-se a la cotització reduïda en cas que tanquin l’any amb beneficis inferiors a 24.000 euros i una facturació inferior a 150.000. Els autònoms de la resta de sectors podran beneficiar-se’n si igualment tenen uns beneficis anuals de menys de 24.000 euros i la facturació no arriba a 300.000. Jordi Cinca va assenyalar que es buscarà un sistema “al més simplificat possible” perquè la necessitat d’aportar aquesta documentació no compliqui gaire les coses als interessats.
Pel que fa als règims especials, tots dos col·lectius gaudiran de cobertura des del moment que es donin d’alta. Els estudiants només podran gaudir d’aquesta condició fins als 30 anys i hauran d’acreditar que cursen estudis en un centre reconegut i que no perceben un salari que sigui igual o superior al mínim. Els desocupats podran beneficiar-se sempre que estiguin inscrits al Servei d’Ocupació i no rebin prestació, faci un mínim de cinc anys que resideixen al país i, si és que tenen més de 35 anys, que hagin cotitzat un mínim de 60 mesos.

Les mesures d’estalvi
El ministre portaveu va explicar, sobre les actuacions per a l’estalvi sanitari que contemplarà el projecte de llei, que “avui no s’han acabat d’acordar i prefereixo no entrar en detall”. No obstant això, va apuntar alguna qüestió com ara que s’inclouran mesures per controlar les baixes laborals, i també que “es tocaran mínimament” el nombre de dies a partir dels quals un treballador comença a percebre el salari per atur (ara mateix són tres). Va afegir que també es modificarà, en algun cas, el percentatge del cost de la prestació que abona la Seguretat Social. Jordi Cinca va recordar que ara els percentatges que paga la CASS a l’usuari són fixos (o un 75 o un 90%) però que la intenció és que es puguin reduir en alguns casos, quan no es jutgin prestacions de primera necessitat, i que, de la mateixa manera, es pugui “anar més enllà” d’aquesta cobertura quan es tracti de casos d’evident necessitat.