dimarts, de setembre 20, 2011

ANUNCI D'UNA GRAN REFORMA

Impost a la renda de les persones físiques. Aquesta va ser una de les grans sorpreses del full de ruta avançat per Toni Martí. “No em costa reconèixer que tenien raó aquells de dins i fora de la meva formació política que deien que calia anar més enllà.”
Així va explicar el cap de Govern la inclusió d’una càrrega impositiva que fins ahir ni hi era ni s’esperava. L’únic que l’havia citat va ser el PS a la campanya del 2009, però un cop arribat al gabinet executiu el projecte no va arribar a estar a sobre la taula per falta de prou suport al Consell. Martí va avançar que es preveu que entri en vigor aquesta legislatura. L’impost no tan sols arribarà per als salaris més elevats, sinó que també afectarà les rendes. “Serà un tribut amb un tipus impositiu reduït” que garanteixi “que les rendes i els salaris més elevats també contribueixen al sosteniment de l’Estat”. Va incidir específicament que “no és afany recaptatori, és, sobretot, qüestió d’equitat” perquè els que més ingressen, sigui per sou o rendistes, “s’espera que contribueixin en la mesura de les seves possibilitats”.
El nou model fiscal no pot esperar més. L’1 de gener del 2012 entraran en vigor els impostos de societats i d’activitats econòmiques. La refosa de tots els impostos indirectes en un TVA o IVA s’aplicarà el primer dia del 2013. El nou marc fiscal dóna pas a la segona fase per al rellançament econòmic. Martí va comentar que treballarà “per tancar amb França un conveni de no doble imposició el primer semestre del 2012 i, també, si és possible, amb Espanya”. Aquest procés “ha d’anar de la mà” de l’obertura total a la inversió estrangera, que també afectarà les professionsl liberals. “Ja no hi ha lloc per a actituds proteccionistes” comptant que “es pot competir amb qualsevol vingui d’on vingui”.

ELS EMPRESARIS APLAUDEIXEN MARTÍ

Les primeres reaccions dels empresaris pocs minuts després de la compareixença eren més que positives. Tant el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, com el de l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, van coincidir a ressaltar el discurs “molt realista” de Martí. “Destacaria sobretot el que ha dit del canvi de model econòmic”, va opinar Pantebre, que coincideix amb l’executiu que “aquestes mesures no seran un miracle, però sí que contribuiran a reactivar la situació”. Aleix va ressaltar que hagi estat “el primer cop que les anàlisis del Govern són tan pròximes a les que ha fet la PIME aquests darrers anys”.