dijous, d’agost 25, 2005

ISI < DEMANDA DE MORATÒRIA DE L'IMPOST SOBRE ELS SERVEIS INDIRECTE - ISI

Moratòria sobre els Impostos.


Declaració formal i solemne adreçada a Govern i a la societat andorrana.

Per la present, ens adrecem al Molt Il·lustre Govern d’Andorra i a la societat civil andorrana, desprès d’una ronda de trobades amb el mateix cap de Govern, Senyor Albert Pintat, diversos Ministres, i desprès de consultar els nostres associats que ja sobrepassen els 150, els nostres simpatitzants, prop de 750, desprès d’analitzar la situació econòmica del nostre país, sigui a través d’observacions personals, sigui a través de consultes amb experts,

Exposem:

Que estem convençuts que la introducció dels impostos indirectes a partir del 1er de gener 2006 causarà un fort impacte amb possibilitat de perjudicis greus a l’economia Andorrana, en particular a la Micro, Petita i Mitjana Empresa.
Que la informació sobre els nous impostos que els petits empresaris han rebut de part del Molt Il·lustre Govern és insuficient, que el canvi en la manera de fer serà massa brusc per un empresariat mancat de recursos, d’informació i amb pràcticament nul·la tradició en el camp impositiu.

Que el teixit empresarial Andorrà està essencialment constituït de Micro Petites i Mitjanes Empreses, més de sis mil, gairebé la totalitat de les empreses establertes a Andorra, el 96%, i que per tant la nostra Associació no es pot quedar inactiva i es deure seu defensar els interessos d’aquest sector.

Exposem, que tal com ho afirmen destacats economistes de renom “ els diners dels impostos són dels qui els paguen...”

Declarem:

Que és voluntat de la PIME- Andorra pagar els impostos i tributs que corresponguin.

Que és voluntat nostra, en tot moment, voler col·laborar amb Govern i amb l’administració en general, però que de la mateixa manera que ens proposem a través de la nostra Associació, PIME-Andorra, a col·laborar amb l’Administració, també creiem important poder comptar amb la col·laboració de Govern, sobretot en un tema tant delicat, innovador i alhora desconegut en els seus efectes, com la introducció dels nous impostos.


Demanem:

Que Govern reconsideri la introducció dels impostos indirectes ( ISI ) previstos pel 1er de gener 2006 i que declari l’any 2006, any zero dels impostos a Andorra.
Demanem que a la improvisació en la despesa pública que està asfíxiant l’economia andorrana, se li contraposi, sense demora, un temps de reflexió i d’adequació a la nova situació fiscal.

Per tant, demanem una moratòria per tal d’establir l’any 2006 com any de prova, sense incidències econòmiques, per enviar, a totes i cadascuna de les empreses andorranes legalment establertes al país, unes declaracions fictícies, a fi de poder simular situacions reals i formar l’empresari de manera extremament precisa als efectes i incidències que els nous impostos tindran sobre cadascuna de les empreses.

Demanem, amb insistència, que cada empresari tingui temps de formar-se en la nova situació i sobretot que pugui valorar de manera realista els efectes per adaptar-se, amb temps, als nous canvis.
Demanem que Govern, amb col·laboració amb les Associacions concernides, PIME-Andorra, i altres, pugui durant l’any 2006, si escau, introduir les modificacions pertinents a fi que els nous impostos siguin beneficiosos per Andorra sense malmetre el petit empresari.

Demanem:

A tots els petits empresaris legalment establerts a Andorra, més de 6000, que recolzin de manera activa aquesta demanda formal avui públicament exposada i que ajudin la nostra Associació, PIME- Andorra, a dur a terme totes les accions necessàries per millorar l’economia de la Micro Petita i Mitjana Empresa Andorrana.
Recordem que tenim aquest despatx obert cada matí de 9h a 13h i que la feina desinteressada que un grup de companys portem a terme és totalment en benefici de la Micro, Petita I Mitjana Empresa.



Demanem a l’Administració en General i als empresaris, d’aprendre a col·laborar en tots els projectes importants que afectin Andorra i que a partir d’ara, instaurem una nova cultura del diàleg i de concertació, fent de la societat civil, a través d’Associacions com la nostra, i altres, agents participatius a l’hora de prendre grans decisions d’estat.



El país és massa petit per ignorar-nos els uns als altres. Els país està travessant moments difícils, crítics segurament, i tots junts, Govern, administració, Associacions i empresaris, podem reactivar una situació que podria encara agreujar-se, en particular si els impostos no estan ben adaptats als recursos de la petita Empresa.
Si així ho fem, tornarem a donar brillantor als colors, ara força pàl·lids, de la vida econòmica andorrana. Aprendrem amb temps prudencial a ajustar-nos a una nova situació, altrament, i amb tota probabilitat, crearem una societat, crispada, insegura amb conseqüències difícils de preveure o de rectificar.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Preguntes ( que em faig )

Si fa poc més d'un any es va crear la PIME per defensar els interessos dels petits i mitjans empresaris ( que són grans per la majoria que representen ) que ve a fer la nova associació ( CEA ) que s'està constituint ? Crec que haurien d'ocupar l'espai associatiu que encara queda disponible, és a dir el de la gran empresa o de l'empresa familial, per on, de fet, van començar. Ara venen a trepitjar la PIME que va tenir la iniciativa de moure's quan calia. Aquesta guerra de cops de colzes que sembla iniciar la CEA no te gaire sentit, o és que respondria a un afany de protagonisme d'algunes persones que al no tenir una ocupació interessant busquen protagonisme ?
Que en penseu.

Anònim ha dit...

Continuo pensant la mareixa cosa...
I valtres ?