dijous, d’agost 04, 2011

La PIME demana més celeritat per canviar la cotització als autònoms










El president de la PIME, Marc Aleix.


La PIME es va reunir ahir al matí amb la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, per parlar sobre les cotitzacions dels autònoms a la CASS.
En la reunió, el president de l’associació, Marc Aleix, va demanar més celeritat en la recerca d’una solució al Govern. En declaracions al Diari, va posar en relleu que “els temps de l’administració i els nostres són diferents”, i va afegir que quant a la recerca de resolució s’està parlant a “mesos vista, però alguns empresaris pateixen a final de mes”. El president també va destacar que el febrer del 2010 es van reunir amb l’aleshores ministre d’Economia i Finances, Pere López, i que mai no van rebre la resposta a la petició.
Durant la reunió, la PIME va entregar una carta a Rodríguez, on se l’instava a “corregir el greuge comparatiu entre els sectors” i s’hi adjuntava un quadre detallat amb els salaris mitjans de la CASS per als autònoms. El president de l’associació va afirmar que “no només no estem d’acord amb el que s’està fent pagar, sinó que volem que es retornin els diners”. Aquest, proposa que fins que la comptabilitat obligatòria permeti al Govern relacionar les cotitzacions dels autònoms i els salaris reals, el salari mitjà de cada un dels diferents sectors sigui el que serveixi com a base per fer l’aportació a la CASS.
Actualment, el càlcul del que aquests treballadors han d’abonar a la Seguretat Social es fa prenent com a punt de partida el salari mitjà dels treballadors de tots els sectors, que està fixat en 1.979 euros. El president de l’associació, va explicar al Diari que “hi ha una diferència abismal entre els diferents autònoms”, atès que, segons explica, “hi ha sectors que no cobren el salari mitjà i han de cotitzar a la CASS quantitats molt més fortes”.
Al text que van entregar a la ministra, l’associació es preguntava “com pot ser” que hi hagi treballadors per compte propi que paguen un 36,38% del seu salari a la CASS, com és l’exemple del sector del treball domèstic a la comunitat i n’hi hagi d’altres que en paguin un 4,78%, en el cas dels empleats del sistema financer. La PIME empara la seva demanda en l’article 37 de la Constitució, on es detalla que les contribucions a les despeses públiques es faran segons la “capacitat econòmica” de qui les fa.
Segons Aleix, la ministra “n’és prou conscient d’aquesta situació”, i està oberta a buscar una solució. A més, va destacar que durant la reunió “la ministra s’ha mostrat molt preocupada per les cotitzacions a la CASS”. En referència amb això, Aleix va posar l’accent en el fet que “tant Rodríguez com Cinca s’han mostrat disposats” a cercar una resolució a la seva demanda. Però ha advertit que pensa que cal “aplicar la Constitució” i que, tot i que actualment no es planteja portar la petició als tribunals, és una mesura que no descarta si no es resol la qüestió.