dijous, de març 23, 2006

DON'T GO TO ANDORRA

 

DON’T GO TO ANDORRA

 

Aquests últims temps fullejant els diferents articles apareguts a la premsa d’Andorra he perdut, com aquell que diu, el meu llatí. He pogut llegir:

“El P.I.B andorrà és dels més elevats ‘d’Europa”, fonts del Ministeri de finances.

 

            El Senyor Pintat assegura:

“El bon moment econòmic i social que viu el país”.

L’endemà mateix de les declaracions del Senyor Cap de govern, apareix a la premsa: “El 48% del avis de la capital viuen amb menys de 720€”. He d’esperar que aquest fenomen es produeix només a la capital però es veu que no. Precarietat, el 16% del padrins tenen uns ingressos mensuals inferiors a 360€... Eh! Els meus no!

 

            Deixant de costat “lo social” que hem de reconèixer que  a Andorra no és un tema que ens molesti  massa pot ser hauríem de crear una O.N.G que s’ocupi d’aquests problemes i au! de cop la consciència tranquil·la.

 

            Passem a “lo econòmic”. El turisme pateix una davallada del 5%. Bueno,... No és Massa!

5,4% menys de recaptació amb la duana el mes de gener i -20% el mes de febrer, Tampoc es massa alarmant...!

“El millor encara està per venir” (discurs del Cap de Govern el dia de la Constitució)

 

Senyor, a Andorra una part de la població estem renyits amb la realitat. I vet aquí que m’arriba aquest últim article: La reintroducció de l’ós impulsada per França provoca reticència al Principat, article que si hem  permeten comentaré:

“El ministeri de Medi Ambient Espanyol va anunciar divendres a través d’un comunicat que ha impulsat mesures per garantir la protecció de l’Ós Bru i que l’acord amb l’administració francesa es formalitzarà el proper dia 28”. Faltarà però a Andorra que segueix mostrant reticències pel que fa a la reintroducció del gran mamífer.

 

Hem pregunto: Tenen sentit comú aquesta gent de reimpulsar la reintroducció de l’ós?

 Un dels aspectes polèmics és els danys que els ossos provoquen als ramats, és clar, que no és Andorra qui ha impulsat l’alliberament dels ossos, sinó França. Nosaltres hem de guardar la roba!. Al Principat les indemnitzacions son inexistents. A Catalunya reben 120€ per animal mort, a banda, 60 o 90€ per atac. Quantia que entenem que el Govern Andorrà no pot assumir i en canvi s’assumeixen sense cap reticència que l’import del Túnel del Grau de la Sabata s’hagi multiplicat per 3. Aquí estem parlant de milions...

És clar, en temps difícils que venen es normal que el Ministeri de Finances faci comte amb les despeses ...

 

Considerem que la introducció de l’ós ens afectarà el 100% i que els beneficis que pot comportar com ara persones que ens visiten son molt menors que les reticències que es crearan alhora d’anar a la muntanya sense estar acompanyats de guàrdies. Això ha de ser fruit d’un estudi efectuat pel Ministeri d’Andorra, suposo...!

 

            Tot això està molt bé, però en altres mitjans de credibilitat reconeguda es pot llegir: “Les Français virent au vert”. 84% diuen que l’erosió de la biodiversitat empobreix l’habitatge comú, 71% pensen que aniquila la possibilitat de trobar nous

 

 

medicaments, 61% consideren que la degradació de la naturalesa no és el preu a pagar per un desenvolupament econòmic, 61% veuen conseqüències per la vida quotidiana.

 

 

Un aspecte que no agrada és la part consagrada a la protecció de la naturalesa que no representa més del 0,05% del pressupost de l’estat. I què pensen els ciutadans?

96% jutgen que és totalment insuficient i que l’Estat ha de rebaixar el pressupost a fi d’augmentar aquest, 56% estant d’acord a posar la ma a la butxaca. I ara hem direu: “Aquests francesos!” Doncs heu de saber que com més es puja a Europa endins aquestes enquestes son cada vegada més fortes i favorables a la naturalesa. A la veïna Espanya el llop i l’ós gaudeixen d’una molt alta acceptació, mireu quin ha estat  el increment turístic Asturià.

 

            Els danys que els ossos provoquen als ramats: A la veïna França tenint una cabana de 573.000 animals, que viuen en llibertat a les muntanyes durant l’estiu, els ramaders reconeixen la pèrdua d’un 3 a 5% de fets per malalties, accidents, predació... Doncs entre 17.000 i 28.000 animals desapareixen bon any mal any. La part afectada a l’ós és de 200 bèsties, i s’ha de considerar que les indemnitzacions només es cobren quan es tracta d’un ós.

 

Els beneficis son molt menors que les reticències, doncs un altre cop NO. Els professionals del turisme no s’han deixat enganyar, sinó que recolzen totalment la iniciativa. ¿Com podria ser d’un altre manera quan el 67% dels francesos consideren l’ós com un  atractiu turístic? I els productes agrícoles els quals comporten mencions com Pays de l’ours” “Pas de l’ours”, i altres reclams  que facin menció de l’ós han vist un molt fort increment de venda.

 

            Por als atacs: En tot, el Pirineu, de memòria de l’home només hi ha un cas documentat d’atac de l’ós envers una persona i data del 1.845.

Senyors, no creieu que enlloc de fer volar coloms valdria més uns i els altres asseure’s el més aviat possible per tal de rentar a casa la roba bruta i d’acceptar el que ens ve a sobre per tal de parar totes aquestes reals males informacions que dia rere dia estan divulgades a Internet i que recomanen als nostres possibles turistes ...

... don’t go to Andorra.

www.bootsnall.com/articles/05-06/ dont-go-to-andorra-la-vella-andorra-la-vella-andorra.html

 

I perquè no pugui dir-se que només es parla de turisme, senyors, os recomano, que doneu un cop d’ull i compareu a ...

... monsieurprix.

www.monsieurprix.com

Os adonareu que per mantenir el turisme de compra tindrem mal de caps en perspectiva.            

He de recordar al Senyor Pintat que a la passada campanya electoral va fer esmena d’una altre molt nociva enquesta sobre el turisme angles que ens visitava. Creu que  hem fet els deures per a poder aprovar al Juny o haurem de tornar al Setembre?

 

 

            Senyor, no faci com un “Gran home” de país veí, que després de la guerra civil amb un cèlebre discurs va dir:

Antes de la guerra estábamos delante del precipicio i ahora que hemos vencido hemos dado un paso al frente”.

 

 

Marc Aleix i Tugas

1 comentari:

Eau ha dit...

why not?

I heard it has the highest life expectancy there!

come to hong kong then:

http://over-the-rain-bow.blogspot.com/