dijous, de novembre 03, 2005

Govern creu que l'ISI implicarà un "lleuger" augment dels preus


Tal com es venia anunciant en els últims dies, ahir durant el Consell de Ministres es va donar el vist-i-plau a l'esperat reglament de l'ISI, unes directrius que també contemplen l'impost indirecte sobre la producció interna (IPI) i l'impost indirecte sobre les activitats comercials (IIAC).

Davant les especulacions sorgides sobre quin seria l'impacte d'aquest gravamen sobre l'IPC, el mateix ministre de Finances, Ferran Mirapeix, va apuntar que calculen que l'augment se situï entre el 0,7% i l'1,4%. Tanmateix, Mirapeix desmentia que l'impacte negatiu arribi a ser "d'un 20% com algunes fonts deien". En referència a si l'aplicació d'aquest nou gravamen pot suposar una pujada generalitzada dels preus, el titular de Finances va indicar que els principals sectors inflacionistes com són els carburants, l'energia i els aliments "no es veuran perjudicats per l'ISI, ni per l'IPI". Des del Ministeri de Finances, es va assenyalar que la inflació anual del 2006 es podria situar per sota del 3,7%.

Si l'entrada en vigor d'aquest tribut pot implicar una pèrdua de competitivitat comercial és una altra de les qüestions que més preocupen als agents implicats. Precisament, sobre aquest tema Mirapeix va remetre als pressupostos de l'Estat per al proper exercici i va insistir en l'aposta de l'Executiu per millorar la qualitat dels serveis. Tanmateix, el ministre de Finances va centrar la competitivitat en dos eixos que s'ha d'extreure de la "competència dels propis sectors a nivell país i la millora de la formació que pot fer Govern perquè el teixit empresarial millori".

Tot i que ahir es va presentar públicament la vessant tècnica del reglament, Mirapeix va reiterar que "hi ha temps suficient d'adaptació". I és que des de Govern és té la confiança que "el teixit empresarial andorrà ja deu saber en el cas dels mòduls quina és el tipus de declaració que haurà de fer en quant a les diferents variables".

D'altra banda, el reglament de l'ISI, que recull totes les accions que han de dur a terme els tributaris, així com el tracte recíproc amb l'administració, es podrà consultar a internet un cop s'hagi publicat al BOPA que s'espera que sigui demà.

CALENDARI

Abans del 31 de gener s'ha de sol·licitar a l'administració el número tributari que es denomina NRT, que seria l'equivalent al NIF de l'Estat espanyol. Un altra de les dates que cal tenir en compte és el termini per fixar quina és la via en què es determinarà la quota, que pot ser a través de la determinació objectiva, és a dir, per mòdul, o bé per determinació directa. En aquest cas, hi ha temps de l'1 de gener fins el 28 de febrer i abans del 31 de març s'haurà de declarar l'inici d'activitats i transmetre les dades que conformen les variables en el cas dels mòduls. En aquest sentit, Mirapeix va assenyalar que la majoria de tributaris optaran pels "mòduls" i que les dificultats per establir la factura tributària poden existir en "la liquidació directa perquè els paràmetres per considerar el que és autoconsum són més complicats".

D'altra banda, per rebre més informació sobre les variables que s'han d'incloure en el mòduls a la web del Ministeri de Finances s'ha habilitat un simulador amb l'objectiu que "l'obligat tributari disposi de la informació necessària per prendre una decisió sobre quin sistema ha de determinar la quota s'adequa al seu cas". No deixant de banda el calendari, a partir del 21 de novembre el Ministeri de Finances torna a obrir una sessió de reunions informatives amb els diferents ens implicats.

ÚLTIMS RETOCS

Sobre la intenció dels liberals d'entrar algunes modificacions a la llei de l'ISI, Mirapeix va explicar que "són de caire tècnic i no tindrien cap impacte sobre la pròpia aplicació". Tanmateix, el titular de Finances també va indicar que el reglament és el definitiu i que contempla "un registre d'auditors o comptables que el Govern donaria com a bons per fer les auditories en el cas que fos una declaració directa sobre la facturació".

CONTROL SOBRE L'IMPOST

Les funcions d'inspecció que portarà a terme el Ministeri de Finances sobre l'acompliment tributari es realitzarà a través de subcontractacions, tal com va reiterar ahir el mateix ministre. Sobre el control que s'efectuarà amb les empreses de fora, Mirapeix va insistir que "el responsable del pagament de l'ISI sobre aquest servei és el que ha rebut el servei i això ho controlarem".

Una altra de les qüestions que es van posar de relleu arran de la implantació d'aquest gravamen i d'una vella demanda de la PIME va ser la necessitat de revisar el registre de comerç i el fiscal. En aquest sentit, Mirapeix va assenyalar que "hi ha gent que no està registrada i això és una infracció administrativa" que correspondria al Ministeri d'Economia. En tot cas, el titular de Finances va deixar clar que "si aquesta gent està realitzant un activitat en territori andorrà i no té l'NRT Finances actuarà perquè són dues actuacions separades".

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Si govern creu que l'ISI suposarà un lleuger augment de preus, jo estic segur del contrari. L'augment serà important. Ja és prou difícil viure a Andorra, encara ho serà més. Que redueixin despeses ( obra pública, viatges, assessors, incorporacions a la funció pública, ambaixades inecessàries, etc, i que ens donguin temps per adaptar-nos.
O sinó que vagin a buscar els diners mancants a quí els ha " xoriçat "

Anònim ha dit...

24. Com es farà el control de les importacions de serveis?
Les empreses que contractin serveis fora d’Andorra són els obligats tributaris de l’impost, per
tant són aquests qui han de declarar l’impost. El control es complica més quan els serveis
estan destinats a persones físiques on l’obligat tributari és el prestador del servei no establert
a Andorra.


Això es un extracte de les preguntes més frequents de la web www.finances.ad (http://www.finances.ad/Web%20Finances/Estructura/1catala/index.htm), després de llegir-ho 10 vegades encara no entenc el que expliquen. Però si que es clar una cosa, el Govern d'Andorra amb el ISI fomentarà el intrusisme ja que no hi ha mitjà de control. Els de fora podran venir amb les portes grans obertes a fer una competencia encaramés desleial.

Es de suposar que la segona frase de la resposta que fan es per donar a les empreses que contractaran serveis als de fora,com fer per no pagar, senzill contracta com a persona fisica...... i que pagui rita !!!!

Anònim ha dit...

Avui hem trucat al Ministeri de Finances i tot que els reglaments ja hauríen hagut d'estar publicats el 3 de novembre encara no ho tenen.

Anònim ha dit...

Pot ser la mà negra els va furtar ......

Anònim ha dit...

llegiu l'article del suplement del Bon Dia ( la Tribuna Econòmica, p.15, firmada per una catedràtric d'economia. El títol sol, ja ens avisa: " la que us espera "