EL QUE US ESPERA!
El que llegireu a continuació parla dimpostos, i aneu per davant perquè, per aquells de vosaltres que sigueu ciutadans andorrans, sóc un estranger. Si he escrit les línies que segueixen és degut al fet que a Espanya, fa gairebé vint anys, vam passar per una situació bastant similar a la que teniu plantejada, situació que, per motius professionals, em va afectar de ple. El que llegireu és una reflexió personal.
Leditorial del número 5 de Tribuna dEconomia del passat mes doctubre plantejava una pregunta força interessant, en realitat la pregunta que es planteja en aquest tipus de situacions és: serà lISI un instrument que provocarà inflació? és a dir, serà lISI inflacionari? Desgraciadament, he de respondre que sí.
LISI no és un impost idèntic a lIVA, però en les seves conseqüències tots dos sassemblen; ara els ho explico. Quan els països europeus van anar posant en marxa lIVA, només a un país lIVA no va generar inflació: a
LIVA i tots els impostos que mostren una estructura similar, són finalistes i es caracteritzen per la seva repercutabilitat (independentment que aquesta sigui, dalguna manera, compensada). Si a lRFA no es va produir una inflació addicional degut a lentrada en vigor de lIVA va ser degut al fet que limpost en qüestió és una invenció alemanya. Perquè laplicació de lIVA sigui neutra, els subjectes passius intermedis han de tenir una mentalitat 'quadriculada', és a dir, germànica (no ho dic pejorativament, de veritat), degut al fet que la seva aplicació requereix meticulositat portentosa. En el cas dEspanya, lentrada en vigor de lIVA va suposar la re-valoració dels inventaris (molts dells ocults), el que va donar lloc a augments de preus generalitzats per part daquells subjectes passius intermedis; a més, al seu veí del Sud lIVA va ser utilitzat, pura i simplement, per augmentar els preus a través de lincrement de les bases imposables.
A la mateixa editorial ja esmentada es plantejava si lentrada en vigor de lISI tindria un efecte dissuasori sobre el nivell de consum dels turistes i visitants que rep Andorra; la meva opinió és que això dependrà del que aquests turistes i visitants percebin al carrer. I aquest punt em duu a un altre tema que, en realitat, és la mare de lISI.
Com a estranger, el que més criticaria de lassumpte dels impostos a Andorra és la poca informació institucional que sobre els impostos sestà donant a lopinió pública andorrana, però no només en relació a lISI, sinó sobre el fet que Andorra és un país que està deixant de ser 'sense impostos' i sestà transformant en un país en el que la política fiscal tindrà tanta importància com
En altres paraules, com ja no és possible que Andorra torni a ser un país 'sense impostos', lúnica possibilitat que leconomia andorrana té és 'absorbir' aquests impostos (cosa que España no va fer amb lIVA ni amb lIAE); com? doncs augmentant, cada empresa, cada negoci, la productivitat i aplicant aquest augment, no a la millora dels seus beneficis, sinó a la reducció dels seus costos i al manteniment -o reducció- dels seus preus de venda. Tot i que aquesta política, i més en el cas de leconomia andorrana, comporta una dificultat important.
Mesurar la productivitat en el Sector Industrial o en lAgrari, és avui dia força senzill; un cop determinats els ratis de productivitat pertinents, és possible entrar en lanàlisi de la seva millora. Això no obstant, és extraordinàriament difícil, en el Sector Serveis, realitzar un bon càlcul de la productivitat, sobretot perquè gran part de dita activitat genera i es recolza en intangibles, però, també, per la gran varietat dactivitats que engloba el rètol de 'serveis'; i leconomia andorrana està basada, en gran mesura, en el Sector Terciari.
Addicionalment, es planteja un altre problema. El càlcul de la productivitat requereix una cosa que és essencial per dur a terme les anàlisis subseqüents a fi de millorar-la: una exacta comptabilitat interna que calculi eficientment els costos a cada moment de lactivitat; una cosa que, novament, és molt difícil en el Sector Serveis.
Pot resultar petulant que un estranger doni consells o faci recomanacions, però, amb la major humilitat els suggereixo, lectors andorrans afectats per la nova situació fiscal davant la que es troben, que sinformin degudament de la mecànica del nou impost que en dos mesos -o en els mesos que siguin, en el cas que es posposi la seva entrada en funcionament- hauran dafrontar; que calculin de manera molt encertada la cadena de costos de la seva activitat; que analitzin com i de quina manera poden millorar la seva productivitat; que apliquin les millores que obtinguin als seus costos; i que, sobretot, no augmentin els preus!
Que no els augmentin no només pensant en persones que com a mi ens encanta visitar el vostre meravellós país, sinó pensant en vosaltres mateixos, ja que, duna o duna altra manera, tots vosaltres us veureu afectats per lISI.
Santiago Niño Becerra
Catedràtic dEstructura Econòmica
Facultat dEconomia IQS
11 comentaris:
Companys, tinc una pregunta a fer. Aquest senyor esta esponsoritzat per al ministre de finances del govern, perque els empresaris ens traguem el 4% o més d'ISI ?
Considero que tragar el % que han creat d'impost, es posar en greu perill, el futur del meu negoci.
Només podré fer que repercutir-lo en els preus, si els clients accepten de pagar-ho. Ja que n'hi han molts que m'han dit que si els aplico l'ISI, buscaran un alternativa fora de les fronteres, ja que aixi no el pagaran, o pagaran molt menys.
No crec que aquest senyor estigui esponsoritzat per govern , més aviat al contrari. Simplement ens avisa de lo que ens espera.
La única cosa que podem realment fer ara és posar molta pressió a govern, concienciar els empresaris andorrans, que continuen sent molt passius, que ens cal una moratòria.
Pot resultar petulant que un estranger doni consells o faci recomanacions, però, amb la major humilitat els suggereixo, lectors andorrans afectats per la nova situació fiscal davant la que es troben, que s'informin degudament de la mecànica del nou impost que en dos mesos -o en els mesos que siguin, en el cas que es posposi la seva entrada en funcionament- hauran d'afrontar; que calculin de manera molt encertada la cadena de costos de la seva activitat; que analitzin com i de quina manera poden millorar la seva productivitat; que apliquin les millores que obtinguin als seus costos; i que, sobretot, no augmentin els preus!
Ho sento Hugo discrepo amb tu, aquest home deu de ser lliberal, perque vol que reduim costos, que millorem la productivitat, però en el entorn dels serveis reduir costos i augmentar la productivitat, només passa per reduir massa salarial, i exigir més feina als assalariats.
I que sobretot ens mengen el impost !!!!
Deu de ser del Marc F. enmascarat, que de fet es el pare d'aquest abort que ens volen posar.
Si, però com que no podem reduir costos, i estic d'acord amb tú, i tampoc podem augmentar els nostres preus, només ens queda una sortida. Oposar-nos als impostos.
Hem arribat a una cruïlla en la qual ens donen dues opcions molt prejudicials per a la nostra empresa: o et fas fotre, o et fas fotre. I si proposessim que tots els empresaris paguessim els nostres impostos a la batllia. I si no vulguessim pagar els nous impostos ?
La situació és molt delicada, perquè el nou ministre de finances no pot adonar-se de quina és la realitat de la petita empresa andorrana. A més com que el cost de la vida augmentarà per a tothom els primers que reberan seran els serveis que tothom intentarà evitar, la qual cosa fa que la repercussió serà encara més greu.
Mentrestant, els que realitzen grans beneficis, alguns de manera tèrbola, aquest no pagaran res...
En el Diari d'avuí la Unió Hotelera
s'afegeix a la demanda de moratòria de l'ISI. Ja era hora, però millor tard que mai.
Cal que els empresaris andorrans reaccionem tots i parem aquest model econòmic que s'endú Andorra cap a una devallada inexorable.
El Pintat i el seu govern demostren que no poden o no saben aportar solucions a la crisis econòmica que està passant el país. El seu govern és una barreja d'incompetents ( Jöel Font, etc ), de perillosos ( Ferran Mirapeix, etc ) i d'aprofitats vividors ( Juli Minoves, etc ). Ja anem bé.
S'haurà de fer una mobilització, per exemple davant de Casa la vall, el dia que al Consell passi la proposta de llei de moratoria, per que els consellers puguin votar amb responsabilitat, i a consciencia.
Però el projecte de llei del pressupost del Sr. Mirapeix, deixa clar que els impostos un cop posats son fets per augmentar-los, i que volen recaptar més i més. Hem de pagar justos per pecadors.
No estic d'acord en pagar 47 Millions de de`ficit aquest any, en els anys que venen per als impostos.
Si no hi ha calers que apretin els cinturon, i prou. En lloc d'augmentar salaris, que els baixin, si no treballen prou hores que en facin més, ....
Si hi han vaques magres, que si magres per tots, o es que només serem els empresaris els dolents de la pelicula, i seran els nostres empleats que tindran que passar escanyats, perque els de la padrina visquin com a reis.
En qualsevol empresa o economia familiar, quan no n'hi ha redueixes les despeses, però aqui no. Visca la disbauxa i el despotisme. Deu de ser els principis de l'economia liberal!!!
Es un desastre !!!
El senyor Minoves, quan organitza una recepció a Londres, lloga l'hotel Savoy ( el més car i prestigiòs de Londres )i convida a 200 començals amb xampany a dojo i tuti quanti.
Això des d'aquí no se sap. No és més que una mala gestió de les finances de govern que ara els que treballem honestament haurem de pagar entre tots.
Be despres d'assistir a una reunió informativa de govern sobre l'isi, només constato que aquesta llei es un formatge de gruyère que ja fa pudor.
Hi han tant forats que pagaran els tontos del pais, els que venen de fora no. Aquesta llei demostra que es el govern el primer que fomenta l'intrusisme al pais.
I es una llei que esta feta amb els peus i no el cap, que fomentara encara més el frau d'alguns empresaris.
Qui es o son els assessors que van parir aquest nyap ?
Que surtin a la llum pública perque no els contractin mai més si us plau !!!
Mentres surtin persones com l'altre dia al Modus Vivendi, una tal anomenada " remei " dien que tots els que s'oposen o demanen una moratòria per a l'ISI son infiltrats del PS, que son manipuladors, dificilement ens poderme oposar a que aquesta llei tant injusta i mal feta s'acabi aplicant.
A tots els que hem assistit als cursets informatius ens queda clar que la llei no està prou explicada, i per a tots els que treballem honestament és revoltant que alguns que continuen especulant puguin continuar especulant sense haver de contribuir a l'erari públic tot i que ells son els primers que fomenten que Andorra hagi de gastar tant en despesa pública, obra pública per acondicionar el país per contruccions que serveixen més aviat als de fora, que especulen a la nostra esquena.
Tot i això, la Constitució andorrana continua dient que els poders públics han de vetllar per garantir que tothom tingui una vivenda digna.
Diari Andorra 8/12/05... Cal, segons Mirapeix, que “ l’ empresari vegi que és necessària una certa responsabilitat” per part seva. I que la llei “ de l’ oferta i la demanda” jutjaran tant els qui vulguin aplicar els impostos “ d’ una manera elagre” com els qui ho vulguin fer “ de manera més precisa” .
La responsabilitat de la situació es del govern i dels que fa tant temps que manen, i ara serà culpa nostra !!!!!
Que apretin el cinturó a l'estat, i si no es pot pagar tans funcionaris, pues amb menys passarem, i si el ministre d'exteriors no pot fer recepcionsal estil del Rei Sol, pues que les faci com feien els d'aqui abans. I si no podem fer tunnels per que son massa cars pues no els hem de fer.
Aquestos han estirat el braç més que la maniga, lo forne per lo gran cap a japo, xina i altres llocs amb la seva cort, lo minoves au tirant els calers de tots, molts liberals especulant i venen-se el pais a troços, i ara els que som del pais, ens estimen el nostre pais i em vulgut no especular, no fer calers rapids a les esquenes dels altres, ara ens esfonzaran per foter-nos lo poc que em conservat.
Que s'en vagin a robar gallines dels paisos d'on venen, que els fotin fora.
Publica un comentari a l'entrada