dimecres, de setembre 07, 2005

CEA - Confederació empresarial andorrana (article Diari d'Andorra < 01/09/2005 )

Que en penseu de la creació de la CEA?
 
Diari d'Andorra < 01/09/2005 :     La CEA adaptarà els estatuts per donar cabuda també als col·legis professionals

" La Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que es troba en procés constituent, intentarà d’adaptar els estatuts per donar cabuda als diferents col·legis professionals, que no estan regulats per llei i tampoc no es regeixen per la normativa d’associacions, segons va explicar Joan Tomàs, un dels integrants del grup impulsor del projecte. Els promotors de la nova patronal, que pretén aglutinar tant les associacions sectorials com les empreses individuals, van exposar ahir la iniciativa a la sala d’actes del comú d’Escaldes davant d’uns 150 empresaris de diversos sectors.

M.S.  Andorra la Vella, 01/09/2005

Tomàs, que responent a la interpel·lació d’ un dels assistents no va descartar que “ en una segona etapa” del projecte es poguessin incorporar a la futura patronal empreses parapúbliques com ara FEDA i l’ STA, va explicar que ja s’ han mantingut contactes amb alguns col·legis professionals i que la intenció és “ fer una adaptació dels estatuts per poder-los incorporar de manera clara, sense cap tipus de dubte, en el règim de funcionament de la corporació” .
Quant a aquest darrer aspecte, la també impulsora de la CEA i excònsol major de la capital, Conxita Mora, que va insistir que l’ entitat vol assolir “ la màxima representativitat” per esdevenir una interlocutora única i vàlida i tenir força per “ influir en decisions institucionals” , va explicar que s’ ha pensat en una fórmula amb “ una part fixa i una de variable indexada sobre el nombre de treballadors i les entitats que representin les associacions” per atendre els diferents col·lectius, ja siguin promotors, associacions sectorials o socis individuals.
Pel que fa al finançament, Mora va explicar que s’ ha optat per l’ establiment d’ una quota fixa i per una de variable, també indexada, sobre el nombre de treballadors o entitats, i va avançar que hi haurà la figura del soci patrocinador – hi hauria un número tancat– , que aportaria una quantitat fixa a l’ any. Així mateix, la integrant del grup impulsor de la CEA, que preveu necessitar uns 140. 000 euros anuals per mantenir una estructura operativa permanent, va concretar que es planteja un òrgan directiu integrat per deu persones, set de les quals serien representants de les associacions sectorials i tres de les empreses.
Mora, que va explicar que hi ha la possibilitat que una empresa que formi part d’ una associació es pugui incorporar a la confederació a títol particular, va avançar que la futura seu social de la CEA podria servir també de seus per a algunes de les associacions que la integrin.
Des de l’ equip impulsor de la CEA s’ espera enllestir els estatus i perfilar el model de finançament i de funcionament les properes setmanes i que la futura patronal sigui una realitat l’ octubre vinent.

El president de la Cambra de Comerç dóna suport a la nova patronal
Davant la preocupació d’ algun dels assistents pel paper que jugaria la Cambra de Comerç després del naixement de la Confederació Empresarial Andorrana, el president de l’ entitat, Francesc Pallàs, va voler intervenir per manifestar el suport de la Cambra a la constitució de la nova patronal. Pallàs, que va recordar que la representació de la Cambra “ és de tot el sector empresarial del país” , ja que l’ entitat es va crear per llei i l’ afiliació és obligatòria, va assegurar que el fet que hi hagi una confederació que aglutini els interessos de les patronals “ és positiu fins i tot per a la Cambra, perquè diferencia molt clarament quina és la seva obligació i quin és l’ interès de cada persona que participa en la patronal” . En aquest sentit, Pallàs va recordar que la Cambra de Comerç no pot entrar en les discussions intersectorials."

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Sincerament, crec que no hauriem d'estar presents a la CEA. He dispositat la meva confiança en la PIME, per no estar amb el "CUL LLOGAT" amb ningú. Si creieu que fem bé, ja us ho vaig dir i us ho repeteixo: La CEA té uns objectius aglutinadors i de tenir UNA VEU UNICA, no és bó.

Si la PIME ha de ser una associació lliure amb veu pròpia, doncs vol dir que no hem de ser particeps de la Confederació d'Empresaris Andorrans.

Aquesta Confederació que esta en fase de constitució dubto que actui representant-nos.

És la meva opinió.

Xavi S.H.

Anònim ha dit...

Jo tampoc crec que la PIME hauria de formar part d'una confederació que alhora és confederació ( associació d'Associacions )i que tambè admet a empresaris particulars, a socis " patrocinadors " ( aï, aï, aï !!! ) i fins i tot no descarta poder en una segona fase incorporar FEDA i STA. Això és un poti-poti que aviat es convertira en una casa de barrets.
Comparteixo la teva opinió. La Pime ha de guardar la seva independència i no lligar-se amb associacions de dubtosa formació i orígen.
Tambè em preocupa que al moment que es crea una associació dinàmica, independent amb ganes de treballar , surgessi una altra associació amb uns objectius molt semblants i ganes de ser interlocutor únic.
Espero que la PIME reaccioni ràpidament i es desmarqui d'aquesta
iniciativa dubtosa en quant a objectius

Anònim ha dit...

Aquí hi ha una confusió intencionada o no, dels promotors de la CEA, sobre la paraula "confederació" ja que una confederació és una associació d'associacions i no un poti-poti com diu el debatent anterior.
Comparteixo totalment la seva opinió pel que fa a la dubtositat d'aquesta iniciativa. Crec que es vol disfressar molt, ja que en realitat només tindran veu de veritat, els grans empresaris i el petits no comptarem per res. Tinc entès que el sistema de votació serà proporcional al número d'assalariats de les empreses. Una de les raons per haver-me associat a la PIME i haver cregut en el projecte, és que a la PIME, cada empresari té un vot independentment de les empreses i els assalariats que tingui. Aquesta és una molt bona fórmula perquè els petits empresaris estiguem ben representats i que el nostre vot tingui molta força, cosa que no seria així a la CEA.
Si els promotors de la CEA pretenen crear una patronal on la gran empresa tingui més força que la petita, és totalment legítim i aplicable però, que no confonguin el personal i l'opinió pública.
Entenc també que a Andorra hi ha lloc per una patronal de la petita i mitjana empresa i al mateix temps, una per a la gran empresa. Però si us plau, que no confonguin la ciutadania i no amaguin les seves intencions reals. No oblidem que la CEA neixeria de l'Associació de l'Empresa Familiar d'Andorra (la qual crec que es dissoldria) i aquesta associació ha sigut sempre molt restrictiva a l'hora d'acceptar l'entrada a empreses familiars que no tenien un cognom "elitista". Segur que qualsevol de vosaltres coneix algun que altre cas d'empreses familiars que han intentat pertànyer a aquesta associació, i els han barrat el pas. D'empresa familiar tant ho és una de gran com una de petita !!!
Crec que és importantíssim dir les coses pel seu nom i així ho transmeto als responsables de la PIME perquè no es cansin de recordar al petit empresari, quina és la forma d'actuar de la PIME i què és el que defensen.

JO

Anònim ha dit...

també hi veig voluntat de confusió i també m'estranya aquesta " derriva " de l'empresa familial cap a una confederació que no assumeix de ser-ne una.Una confederació, i alguns ho tenim molt clar, és una associació d'associacions i no hi caben empresaris privats, patrocinadors, etc.
A mi també em sembla estrany i crec que hi ha intent de " recuperació " i possiblement algun perill per la PIME.
De totes maneres, coneixent ( al menys alguns ) els intengrants de la Junta de la PIME m'imagino que alguna reacció saludable i positiva hi haurà.

Anònim ha dit...

Hola nois ( i noies ).
Estic content, veig que la PIME ha reaccionat i no formarà part de la CEA ( Confederació Empresarial ).
He sentit els seus arguments ( de la PIME )a les notícies i m'han convençut. De totes formes tenia ( i continuo tenint )molts dubtes sobre aquesta nova organització. ( la CEA ). M'agradaria saber qui hi pot haver darrera " remenant les cireres."

Anònim ha dit...

Veig que als de la CEA no els agrada gaire la reacció de la PIME de no participar a la magapatronal.
Diu aquesta que "encara és aviat per discrepar de temes que no s'han tractat."
En tot cas, seguint els arguments de la PIME, no es pot tenir en una conferederació , a l'hora, associacions, empresaris individuals i de" patrocinadors ". És una barreja poc creible.
D'altra banda, els socis patrocinadors no escollits per Junta són un perill per una entitat ja que gran part de les aportacions financeres dependran d'ells, i tot i que no tinguin vot, " quien paga manda ". A més suposo que aquests " patrocinadors " deuen tots disposar d'uns mitjans econòmics potents.
Aquesta CEA és una pallassada, un intent de negar la PIME en una altra associació que la domini.

Anònim ha dit...

Començo a ser mal pensada!!! No acabo d'entendre com és que el projecte de la CEA surt a la llum pública poc temps després de néixer la PIME i amb la intenció d'aglutinar tothom. És que potser fa nosa la PIME? És que potser si tothom forma part de la CEA ens podran controlar molt millor i ens faran anar per allà on volen? És que molesten les declaracions públiques de la PIME?

Anònim ha dit...

Doncs no pensis malament noia, la PIME ha posat el dit a la llaga i a alguns els hi fa molt mal i sobretot molta por que és parli de transparència, de democràcia i de drets.
" Piensa mal i acertarás " dieuen el del sur.