dimecres, de setembre 07, 2005

AEROPORT, IRPF, COMPROMISOS i LLISTES NEGRES: EDITORIAL DIARI D'ANDORRA del 06/09/05

SEMBLARIA INTERESSANT PODER COMENTAR LES REFLEXIONS DE LES NOTICIES APAREGUDES i de l'EDITORIAL DEL DIARI
 
" José Luis Rodríguez Zapatero va iniciar ahir el nou curs polític amb una agenda carregada. L’ entrevista amb el cap de l’ oposició, el popular Mariano Rajoy, va obrir la jornada, mentre que posteriorment el president de l’ executiu espanyol va rebre el seu homòleg andorrà, Albert Pintat, en una cita segurament més distesa que l’ anterior. El cap de Govern va sortir molt satisfet de la primera presa de contacte, un aperitiu de les trobades que mantindran els dies vinents en el marc dels preparatius de la cimera iberoamericana de Salamanca ministres dels dos Estats, uns contactes que avui enceten Puigdellívol i Montilla. De la trobada no calia esperar grans resultats, tot i que destaca la voluntat expressada per part dels dos mandataris de no deixar eternitzar alguns dels dossiers oberts. En aquest sentit, sembla prudent que una vegada per totes es deixi de fer tombs al voltant de l’ aeroport de la Seu més enllà de genèriques declaracions de principis. La legislatura passada es van destinar molts esforços a aquestes converses sense grans avenços. Andorra ja ha manifestat la predisposició a finançar part del cost d’ aquesta obra tot i no estar en el seu territori. Si Madrid no té com a mínim la intenció d’ aportar el cost del cinquanta per cent del projecte sembla inútil continuar negociant eternament. Són massa els temes d’ interès mutu pendents per perdre el temps en una instal·lació que no es considera necessària per part de Madrid, tot i que des de la Generalitat de Catalunya s’ insisteixi en l’ interès en la reobertura de l’ aeroport. En tot cas, si aquesta instal·lació es desestima serà perquè el govern espanyol no vol invertir una mica més de vint milions d’ euros, una xifra poc rellevant atès el volum pressupostari que mou. La trobada també hauria de servir per desencallar dossiers com, per exemple, el de Ràdio Andorra o el conveni sobre les loteries, a més de servir per conscienciar el president espanyol, abans de la reunió entre els ministres Manel Pons i Magdalena Álvarez, de la necessitat de convertir en prioritàries, i per tant incloure en el pla d’ infrastructures, les vies d’ accés a Andorra. En altres temes més polítics, com ara la sortida de la llista de paradisos fiscals de l’ OCDE, el suport espanyol pot ser important però de qui depèn en darrera instància és de la voluntat andorrana d’ assumir uns compromisos que només cinc Estats no accepten. "
 
Salutacions Companys...
 

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Aï Aï Aï!
No pot ser bó, tants episodis de bones intencions. Es reobre el dialeg per l'aeroport de la Seu. No s'aclareix res, i mentrestant vinga viatges a madrid.

Que fàcil seria començar a fer comuniacions per tren. La gent no hauria de fer cua des de la seu en cotxe. Amb tren arribaria la gent a la porta, al centre d'andorra.

No crec que aixó porti a algo, pensar en aeroport, es pensar en nubols i fum.

Jo soc de tocar mes a terra, i per tant m'agradaria que els politics veiessin més enllà que els compromisos amb la familia betriu de la seu per comprar els terrenys de l'aeroport.

en fin ho deixo caure.

Anònim ha dit...

Justament no cal deixar-ho caure.Al contrari, cal aixecar la llebra i veure perquè es volen fer tantes estructures d'envergadura.
familia Betriu, família X, familia Y, aquesta dotzena llarga de famílies que hipotequen el país.

Anònim ha dit...

Diari d'avuí:
" Pintat aposta per reforçar l'ONU i reclama accions per a la igualtat social "

Francament, no caldria començar per endreçar el què tens a casa i no gastar diners a Nova York, explicant al món el què ha de fer quan tú mateix no apliques aquests mateixos preceptes a casa teva?
Podem incidir en la pau del Món?
Podem incidir perquè l'ONU aporti transparència en els afers del món?
Tenim nosaltres transparència en els nostres afers interns ?
Podem incidir en l'aplicació dels drets humans arreu del món?
" No quedar-se amb la retòrica i passar a l'acció en termes d'igualtat social és una altra de les idees que va transmetre Pintat " - És això el què s'aplica a Andorra?
" Els països rics no poden tancar els ulls al patiment que vieuen aquells que són més pobres"
També ho apliques a Andorra, això, Senyor Pintat ?

Anònim ha dit...

Ara es parla del projecte de l'aeroport de Tolosa a uns 100 kms d'Andorra. Aquest pot ser un projecte interessant. Sobretot si permet millorar el tram de carretera de muntanya fins a Ax les Termes o Foix