divendres, d’octubre 07, 2005

La inflació es pot situar al voltant del 6% amb l'entrada de l'ISI


La inflació es pot situar al voltant del 6% amb l'entrada de l'ISI

DIARI BON DIA

per M.B., Andorra la Vella, el 07/10/05

Josep Delgado, exdegà del Col·legi d’Economistes, va alertar que l'entrada en vigor de l'ISI pot fer incrementar en dos punts la inflació anual del país situant-se al voltant del 6% o fins i tot el 7%. Delgado atribueix aquesta pujada generalitzada dels preus al fet que les persones que a hores d’ara ja paguen l’Impost de Mercaderies Indirecte (IMI) hauran de sumar als preus dels seus productes els costos provinents de l'ISI. No obstant, l'economista adverteix que la repercussió més perillosa pot notar-se en els salaris i lloguers dels propers anys, una mesura que no estaria contemplada des del propi Govern. Tanmateix, l'economista no es mostra contrari a l'aplicació d’aquest nou gravamen però sí en el moment en què es produeix. Segons Delgado, "quan un país comença a tenir dificultats i les empreses també, és molt perillós fer-se plantejaments fiscals".

Davant d'un mal moment conjuntural, aquest expert dins el món econòmic andorrà creu que l'Administració ha d’ajudar a les empreses perquè "puguin anar absorvint tots aquests costos adicionals que se'ls hi venen a sobre, ja que del contrari algunes d’elles no ho podran suportar". . .

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Avui com a empresari he anat a aquesta web per simular el que pagare a partir de gener del 2006 d'ISI: http://www.gmconsultors.com/actv.php

La meva sorpresa ha sigut que avui per avui l'IsI que tindre que pagar noes un 4% de la meva facturació sino que s'acosta al 8%. Si l'any vinent la inflació es a prop del 4 % si les despeses de la cass s'augmenten de 3 % com s'esta dient fa dies, vol dir que tindre que augmentar les meves tarifes de com a minim 15 %.

Això esta molt lluny de les estimancions optimistes del 6 o 7 % que parla aquest article. Sempre i quan els meus clients vulguin pagar aquest augment. En el cas contrari tindre perdues i pot ser hem tocara tancar el negoci.

El que no trobo correcte i etic, es que a partir de gener del 2006, despres de trebalalr honestatment i en el estat de l'art durant molts anys, el futur del meu negoci i els meus ingressos dependran d'un augment que considero insostenible que tindré que aplicar a les tarifes per una mala gestió, o no se que, de les arques publiques d'aquest pais.

Pot ser es hora de demanar comptes i responsabilitats als politics que han gestionat malament els diners publics, han hipotecat el futur del nostre pais.... i pot ser han fet un us fraudulent d'aquests calers.

Els carrecs electes, no son irresponsables de la mala gestió, pot ser hem de comnçar a reclamar-los.

Anònim ha dit...

Pots ser tots els associats a la PIME tindriem que boicotejar el pagament d'aquest impost revolucionari.