dijous, d’octubre 27, 2005

Els arguments "de pes" per a sol·licitar una moratòria d'aplicació de l'ISI

Els arguments de pes per a sol·licitar una moratòria d’aplicació de l’ISI. Com bé deia la presidenta del Grup parlamentari Liberal, Conxita Marsol, calen “arguments de pes” . Des de la PIME hem volgut fer màxima difusió dels arguments pels quals demanem un ajornament de l’esmentat impost. No trobem que hi hagi hagut per part del Govern cap esforç real per fer arribar a l’obligat tributari tota la informació necessària i deguda. Per la part recaptadora, es a dir, els empresaris, s’han fet unes “jornades informatives” que suposem, sense voluntat de desorientar han immers les empreses en una gran confusió. A hores d’ara encara no s’ha publicat el reglament d’aplicació de l’impost. Per tant, si aquest reglament ha de veure la llum a principis de novembre, i d’altra banda l’aplicació serà efectiva a principis de gener, només queden dos mesos per a que els dubtes generats arrel d’aquest impost quedin aclarits. No han sigut dos anys de campanya informativa de l’ISI.

 

Recordem que l’ISI és una llei que va en contra de la Constitució Andorrana:

“Article 37 de la Constitució del Principat d’Andorra - Totes les persones físiques i jurídiques contribuiran a les despeses públiques segons la seva capacitat econòmica, mitjançant un sistema fiscal just, establert per la llei i fonamentat en els principis de generalitat i de distribució equitativa de les càrregues fiscals.”

 

UN REGISTRE DE SOCIETATS i DE COMERÇ IRREAL I OBSOLET.

Difícilment podem entendre també que és un impost just ja que el Registre de Comerç és totalment obsolet. Recordem al Govern que moltes empreses  estan registrades sota una activitat concreta i després actuen en altres ambits. Recordem el cas de SADAM S.A. o de XARXA, S.L. fet públic últimament en el mitjans de comunicació. Una de les mesures contemplades per la PIME seria d'incitar als seus afiliats a donar-se de baixa del registre de comerç de Govern. D'aquesta manera obligariem al Govern a actualitzar el registre de comerç.

 

INTRUSISME

També recordarem que el Govern permet l’existència d’activitats sense registre.