divendres, de novembre 04, 2005

La PIME contradiu Mirapeix i calcula que l'ISI apujarà els preus fins a un 10%





MARIA FERNÁNDEZ - Andorra la Vella
L’ Associació de la Petita i la Mitjana Empresa (PIME) situa l’ impacte real de l’ impost indirecte sobre la prestació de serveis en el mercat entre el 8% i el 10%, percentatge molt allunyat de l’ 1,4% que preveu com a màxim el ministeri de Finances.
El president de l’ entitat, Marc Aleix, qüestionava ahir el percentatge calculat pel Govern en titllar-lo “ d’ irreal” i va argumentar que la PIME basa l’ estimació dels efectes de l’ ISI sobre el cost de la vida “ en informes de la Banca i d’ economistes del país” que, segons va afegir, “ alguna cosa han de saber de números” .
Si bé l’ associació s’ ha mostrat crítica en reiterades ocasions amb la nova figura impositiva, en considerar que “ obliga a repercutir, quan no sempre és possible, un tribut sobre el consumidor” , Aleix no va estalviar ahir en paraules de denúncia dels efectes que tindrà l’ ISI sobre les empreses que, per una qüestió de competitivitat, “ no es puguin permetre apujar els preus” . La solució no es troba, va afegir, en la millora de la qualitat del servei, com havia apuntat el dia anterior el titular de Finances, Ferran Mirapeix, perquè la transformació qualitativa no es produeix “ d’ un dia per un altre” i va afegir que, “ tot plegat demostra que el ministre viu en una realitat i en una país diferent” .
El PS reconeix que, amb l’ aprovació del reglament d’ aplicació de la llei que es publica avui al BOPA, el Govern “ ha complert el compromís” i la mateixa opinió es desprèn de la resta de grups parlamentaris, PLA i CDA+Segle 21” . Tanmateix, els socialdemòcrates es refermen en la necessitat d’ una moratòria en l’ entrada en vigor de l’ impost, prevista per a l’ u de gener del 2006. Per justificar la decisió de no retirar la proposició de llei d’ ajornament, el primer secretari, Francesc Casals, va al·ludir ahir al “ desconeixement manifest i general” dels empresaris sobre la gestió de l’ impost i es manté en la proposta de fixar la data d’ inici a partir del primer dia del setè mes de la publicació al BOPA, és a dir, cinc mesos més tard del previst.
Per al president del Grup Parlamentari CDA+ Segle 21, Enric Tarrado, s’ ha de conservar el calendari actual, perquè “ la llei es va aprovar fa més d’ un any” i, “ tot i que no sigui perfecta s’ ha d’ aplicar ja” . L’ evolució natural d’ aquest impost és, segons va explicar, l’ equivalent a l’ IVA espanyol, però va precisar que “ hem de començar des d’ algun punt” i que no entén “ què gua- nyarem amb el retard d’ uns mesos que proposen els socialdemòcrates” . Sobre els efectes que tindrà en el mercat, Tarrado creu que dependrà de “ la capacitat de gestió de cada empresa” .
Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), en ple procés de constitució, s’ assegura que entre les prioritats de treball se situarà l’ ISI. De moment, una de les impulsores, Conxita Mora, opina que hi ha una sensació d’ inquietud pel que fa a la gestió del tribut.

1 comentari:

Anònim ha dit...

No solament la PIME, sinó que ahir ( 7 de novembre ) hi havia un article en la Tribuna d'economia ( suplement mensual del Bon Dia ) un article firmat per una catedràtic d'economia ( Santiago Niño Becerra, catedràtic d'estructura econòmica ) que titulava el seu article: " la que us espera ".