dimarts, de novembre 08, 2005

EL QUE US ESPERA - Santiago Niño Becerra per TRIBUNA d'ECONOMIA (Bon dia) el 07/11/05

EL QUE US ESPERA!

El que llegireu a continuació parla d’impostos, i aneu per davant perquè, per aquells de vosaltres que sigueu ciutadans andorrans, sóc un estranger. Si he escrit les línies que segueixen és degut al fet que a Espanya, fa gairebé vint anys, vam passar per una situació bastant similar a la que teniu plantejada, situació que, per motius professionals, em va afectar de ple. El que llegireu és una reflexió personal.

L’editorial del número 5 de Tribuna d’Economia del passat mes d’octubre plantejava una pregunta força interessant, en realitat la pregunta que es planteja en aquest tipus de situacions és: serà l’ISI un instrument que provocarà inflació? és a dir, serà l’ISI inflacionari? Desgraciadament, he de respondre que sí.

L’ISI no és un impost idèntic a l’IVA, però en les seves conseqüències tots dos s’assemblen; ara els ho explico. Quan els països europeus van anar posant en marxa l’IVA, només a un país l’IVA no va generar inflació: a la República Federal Alemanya. A Espanya, quan va entrar en vigor el 1986, la inflació es va disparar. Per què? es preguntaran.

L’IVA i tots els impostos que mostren una estructura similar, són finalistes i es caracteritzen per la seva repercutabilitat (independentment que aquesta sigui, d’alguna manera, compensada). Si a l’RFA no es va produir una inflació addicional degut a l’entrada en vigor de l’IVA va ser degut al fet que l’impost en qüestió és una invenció alemanya. Perquè l’aplicació de l’IVA sigui neutra, els subjectes passius intermedis han de tenir una mentalitat 'quadriculada', és a dir, germànica (no ho dic pejorativament, de veritat), degut al fet que la seva aplicació requereix meticulositat portentosa. En el cas d’Espanya, l’entrada en vigor de l’IVA va suposar la re-valoració dels inventaris (molts d’ells ocults), el que va donar lloc a augments de preus generalitzats per part d’aquells subjectes passius intermedis; a més, al seu veí del Sud l’IVA va ser utilitzat, pura i simplement, per augmentar els preus a través de l’increment de les bases imposables.

A la mateixa editorial ja esmentada es plantejava si l’entrada en vigor de l’ISI tindria un efecte dissuasori sobre el nivell de consum dels turistes i visitants que rep Andorra; la meva opinió és que això dependrà del que aquests turistes i visitants percebin al carrer. I aquest punt em duu a un altre tema que, en realitat, és la mare de l’ISI.

Com a estranger, el que més criticaria de ‘l’assumpte dels impostos’ a Andorra és la poca informació institucional que sobre ‘els impostos’ s’està donant a l’opinió pública andorrana, però no només en relació a l’ISI, sinó sobre el fet que Andorra és un país que està deixant de ser 'sense impostos' i s’està transformant en un país en el que la política fiscal tindrà tanta importància com la viària. Això, que dit d’aquesta manera queda molt bé (o molt malament), té conseqüències molt importants perquè, com Andorra està entrant en una situació d’endarreriment del seu creixement econòmic –de la mateixa manera que molts altres països, com per exemple, els seus veïns immediats-, si la nova situació fiscal genera inflació, el resultat agreujarà l’endarreriment econòmic andorrà.

En altres paraules, com ja no és possible que Andorra torni a ser un país 'sense impostos', l’única possibilitat que l’economia andorrana té és 'absorbir' aquests impostos (cosa que España no va fer amb l’IVA ni amb l’IAE); com? doncs augmentant, cada empresa, cada negoci, la productivitat i aplicant aquest augment, no a la millora dels seus beneficis, sinó a la reducció dels seus costos i al manteniment -o reducció- dels seus preus de venda. Tot i que aquesta política, i més en el cas de l’economia andorrana, comporta una dificultat important.

Mesurar la productivitat en el Sector Industrial o en l’Agrari, és avui dia força senzill; un cop determinats els ratis de productivitat pertinents, és possible entrar en l’anàlisi de la seva millora. Això no obstant, és extraordinàriament difícil, en el Sector Serveis, realitzar un bon càlcul de la productivitat, sobretot perquè gran part de dita activitat genera i es recolza en intangibles, però, també, per la gran varietat d’activitats que engloba el rètol de 'serveis'; i l’economia andorrana està basada, en gran mesura, en el Sector Terciari.

Addicionalment, es planteja un altre problema. El càlcul de la productivitat requereix una cosa que és essencial per dur a terme les anàlisis subseqüents a fi de millorar-la: una exacta comptabilitat interna que calculi eficientment els costos a cada moment de l’activitat; una cosa que, novament, és molt difícil en el Sector Serveis.

Pot resultar petulant que un estranger doni consells o faci recomanacions, però, amb la major humilitat els suggereixo, lectors andorrans afectats per la nova situació fiscal davant la que es troben, que s’informin degudament de la mecànica del nou impost que en dos mesos -o en els mesos que siguin, en el cas que es posposi la seva entrada en funcionament- hauran d’afrontar; que calculin de manera molt encertada la cadena de costos de la seva activitat; que analitzin com i de quina manera poden millorar la seva productivitat; que apliquin les millores que obtinguin als seus costos; i que, sobretot, no augmentin els preus!

Que no els augmentin no només pensant en persones que com a mi ens encanta visitar el vostre meravellós país, sinó pensant en vosaltres mateixos, ja que, d’una o d’una altra manera, tots vosaltres us veureu afectats per l’ISI.

Santiago Niño Becerra

Catedràtic d’Estructura Econòmica

Facultat d’Economia IQS

Universitat Ramon Llull

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Companys, tinc una pregunta a fer. Aquest senyor esta esponsoritzat per al ministre de finances del govern, perque els empresaris ens traguem el 4% o més d'ISI ?

Considero que tragar el % que han creat d'impost, es posar en greu perill, el futur del meu negoci.

Només podré fer que repercutir-lo en els preus, si els clients accepten de pagar-ho. Ja que n'hi han molts que m'han dit que si els aplico l'ISI, buscaran un alternativa fora de les fronteres, ja que aixi no el pagaran, o pagaran molt menys.

Anònim ha dit...

No crec que aquest senyor estigui esponsoritzat per govern , més aviat al contrari. Simplement ens avisa de lo que ens espera.
La única cosa que podem realment fer ara és posar molta pressió a govern, concienciar els empresaris andorrans, que continuen sent molt passius, que ens cal una moratòria.

Anònim ha dit...

Pot resultar petulant que un estranger doni consells o faci recomanacions, però, amb la major humilitat els suggereixo, lectors andorrans afectats per la nova situació fiscal davant la que es troben, que s'informin degudament de la mecànica del nou impost que en dos mesos -o en els mesos que siguin, en el cas que es posposi la seva entrada en funcionament- hauran d'afrontar; que calculin de manera molt encertada la cadena de costos de la seva activitat; que analitzin com i de quina manera poden millorar la seva productivitat; que apliquin les millores que obtinguin als seus costos; i que, sobretot, no augmentin els preus!

Ho sento Hugo discrepo amb tu, aquest home deu de ser lliberal, perque vol que reduim costos, que millorem la productivitat, però en el entorn dels serveis reduir costos i augmentar la productivitat, només passa per reduir massa salarial, i exigir més feina als assalariats.

I que sobretot ens mengen el impost !!!!

Deu de ser del Marc F. enmascarat, que de fet es el pare d'aquest abort que ens volen posar.

Anònim ha dit...

Si, però com que no podem reduir costos, i estic d'acord amb tú, i tampoc podem augmentar els nostres preus, només ens queda una sortida. Oposar-nos als impostos.
Hem arribat a una cruïlla en la qual ens donen dues opcions molt prejudicials per a la nostra empresa: o et fas fotre, o et fas fotre. I si proposessim que tots els empresaris paguessim els nostres impostos a la batllia. I si no vulguessim pagar els nous impostos ?
La situació és molt delicada, perquè el nou ministre de finances no pot adonar-se de quina és la realitat de la petita empresa andorrana. A més com que el cost de la vida augmentarà per a tothom els primers que reberan seran els serveis que tothom intentarà evitar, la qual cosa fa que la repercussió serà encara més greu.
Mentrestant, els que realitzen grans beneficis, alguns de manera tèrbola, aquest no pagaran res...

Anònim ha dit...

En el Diari d'avuí la Unió Hotelera
s'afegeix a la demanda de moratòria de l'ISI. Ja era hora, però millor tard que mai.
Cal que els empresaris andorrans reaccionem tots i parem aquest model econòmic que s'endú Andorra cap a una devallada inexorable.
El Pintat i el seu govern demostren que no poden o no saben aportar solucions a la crisis econòmica que està passant el país. El seu govern és una barreja d'incompetents ( Jöel Font, etc ), de perillosos ( Ferran Mirapeix, etc ) i d'aprofitats vividors ( Juli Minoves, etc ). Ja anem bé.

Anònim ha dit...

S'haurà de fer una mobilització, per exemple davant de Casa la vall, el dia que al Consell passi la proposta de llei de moratoria, per que els consellers puguin votar amb responsabilitat, i a consciencia.

Però el projecte de llei del pressupost del Sr. Mirapeix, deixa clar que els impostos un cop posats son fets per augmentar-los, i que volen recaptar més i més. Hem de pagar justos per pecadors.

No estic d'acord en pagar 47 Millions de de`ficit aquest any, en els anys que venen per als impostos.

Si no hi ha calers que apretin els cinturon, i prou. En lloc d'augmentar salaris, que els baixin, si no treballen prou hores que en facin més, ....

Si hi han vaques magres, que si magres per tots, o es que només serem els empresaris els dolents de la pelicula, i seran els nostres empleats que tindran que passar escanyats, perque els de la padrina visquin com a reis.

En qualsevol empresa o economia familiar, quan no n'hi ha redueixes les despeses, però aqui no. Visca la disbauxa i el despotisme. Deu de ser els principis de l'economia liberal!!!

Anònim ha dit...

Es un desastre !!!

Anònim ha dit...

El senyor Minoves, quan organitza una recepció a Londres, lloga l'hotel Savoy ( el més car i prestigiòs de Londres )i convida a 200 començals amb xampany a dojo i tuti quanti.
Això des d'aquí no se sap. No és més que una mala gestió de les finances de govern que ara els que treballem honestament haurem de pagar entre tots.

Anònim ha dit...

Be despres d'assistir a una reunió informativa de govern sobre l'isi, només constato que aquesta llei es un formatge de gruyère que ja fa pudor.

Hi han tant forats que pagaran els tontos del pais, els que venen de fora no. Aquesta llei demostra que es el govern el primer que fomenta l'intrusisme al pais.

I es una llei que esta feta amb els peus i no el cap, que fomentara encara més el frau d'alguns empresaris.

Qui es o son els assessors que van parir aquest nyap ?

Que surtin a la llum pública perque no els contractin mai més si us plau !!!

Anònim ha dit...

Mentres surtin persones com l'altre dia al Modus Vivendi, una tal anomenada " remei " dien que tots els que s'oposen o demanen una moratòria per a l'ISI son infiltrats del PS, que son manipuladors, dificilement ens poderme oposar a que aquesta llei tant injusta i mal feta s'acabi aplicant.
A tots els que hem assistit als cursets informatius ens queda clar que la llei no està prou explicada, i per a tots els que treballem honestament és revoltant que alguns que continuen especulant puguin continuar especulant sense haver de contribuir a l'erari públic tot i que ells son els primers que fomenten que Andorra hagi de gastar tant en despesa pública, obra pública per acondicionar el país per contruccions que serveixen més aviat als de fora, que especulen a la nostra esquena.
Tot i això, la Constitució andorrana continua dient que els poders públics han de vetllar per garantir que tothom tingui una vivenda digna.

Anònim ha dit...

Diari Andorra 8/12/05... Cal, segons Mirapeix, que “ l’ empresari vegi que és necessària una certa responsabilitat” per part seva. I que la llei “ de l’ oferta i la demanda” jutjaran tant els qui vulguin aplicar els impostos “ d’ una manera elagre” com els qui ho vulguin fer “ de manera més precisa” .

La responsabilitat de la situació es del govern i dels que fa tant temps que manen, i ara serà culpa nostra !!!!!

Que apretin el cinturó a l'estat, i si no es pot pagar tans funcionaris, pues amb menys passarem, i si el ministre d'exteriors no pot fer recepcionsal estil del Rei Sol, pues que les faci com feien els d'aqui abans. I si no podem fer tunnels per que son massa cars pues no els hem de fer.

Aquestos han estirat el braç més que la maniga, lo forne per lo gran cap a japo, xina i altres llocs amb la seva cort, lo minoves au tirant els calers de tots, molts liberals especulant i venen-se el pais a troços, i ara els que som del pais, ens estimen el nostre pais i em vulgut no especular, no fer calers rapids a les esquenes dels altres, ara ens esfonzaran per foter-nos lo poc que em conservat.

Que s'en vagin a robar gallines dels paisos d'on venen, que els fotin fora.